06 - 19 55 59 56

Plaats van de bevalling

Bij ons mag je (vanaf 37 weken zwangerschap en als er geen medische indicatie is) zelf kiezen of je thuis of poliklinische (in het ziekenhuis) wil bevallen.

Belangrijk is dat je bevalt op de plek waar jullie je het prettigst voelen.

Uit onderzoek blijkt dat beide plekken veilig zijn om te bevallen; wij zijn opgeleid om je in beide situaties te kunnen begeleiden. Wij zorgen voor een deskundige, kwalitatieve en zorgzame begeleiding. Hierbij zal zoveel mogelijk de rust bewaakt worden en zullen je wensen nagestreefd worden.

Tijdens het spreekuur bespreken we altijd wat jullie voorkeur heeft en geven wij indien nodig aan als wij je vanwege een medische indicatie adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Het is niet nodig om bij wijze van spreken bij 10 weken zwangerschap al een keuze gemaakt te hebben. Je mag je definitieve keuze ook maken tijdens de bevalling.

Thuisbevalling

Een voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen, vertrouwde omgeving bent en daardoor vaak beter kan ontspannen. Dit kan de bevalling bespoedigen.

Wanneer jij dit wenst, blijven we bij je en richting het einde van de bevalling bellen wij je kraambureau, zodat de kraamverzorgster ook kan ondersteunen tijdens de bevalling.

In de zwangerschap is het goed om jullie alvast voor te bereiden en benodigdheden in huis te hebben.

Wij nemen ook spullen mee die wij gebruiken bij je bevalling. Dit loopt uiteen van instrumenten tot medicatie en van verdoving tot zuurstof. Op het spreekuur kunnen we je hier meer over vertellen.

Afhankelijk van hoe je bevalling verloopt, zullen wij ongeveer 2-3 uur na de geboorte van jullie baby weer vertrekken. De kraamverzorgster blijft nog wel om je verder te helpen.

Soms loopt een bevalling anders dan gepland/gehoopt en ontstaat er een reden om de zorg en verantwoordelijkheid over te dragen aan de klinisch verloskundige of gynaecoloog.

Dit bespreken we natuurlijk met jullie. We gaan dan met jullie mee naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis zorgen wij voor een ‘’warme overdracht’’ aan de klinisch verloskundige of gynaecoloog.

Poliklinisch bevallen

Bij een poliklinische bevalling beval je zonder medische indicatie in het ziekenhuis. In principe is dit hetzelfde als een thuisbevalling: een van ons en een kraamverzorgende van De Waarden begeleiden jullie in het ziekenhuis. Jullie huren als het ware een kamer in het ziekenhuis: een verplaatste thuisbevalling. Je hoeft vooraf geen kamer te reserveren. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, zullen wij contact met ze opnemen.

Afhankelijk van je verzekering kan er een eigen bijdrage worden gerekend variërend van 200-400 euro.

Het is afhankelijk van jullie wensen wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Dit is meestal rond de 5-7 cm ontsluiting, maar dit bepalen we samen. De bevalling begint dus thuis en je vangt de weeën het eerste gedeelte thuis op. Wij komen dan ook eerst bij jullie thuis langs om controles te doen.

Als de bevalling voorspoedig verloopt, gaan jullie 2-3 uur na de geboorte van je baby weer naar huis. Het streven is dat de kraamverzorgende dan ook bij jullie thuis komt om je daar verder te begeleiden.

Jullie kunnen zelf kiezen in welk ziekenhuis jullie gaan bevallen. Wij werken voornamelijk samen met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, maar hebben jullie een wens voor een ander ziekenhuis, bespreek dit dan met ons.

Medische indicatie

Mocht er een medische indicatie zijn, zodat je in het ziekenhuis moet bevallen, kan dit soms wel onder onze begeleiding. We spreken dan van een plaatsindicatie. Als dit het geval is, zullen we korte lijntjes houden met de gynaecoloog en zal er in plaats van een kraamverzorgende een verpleegkundige aanwezig zijn bij de bevalling.

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK
REEUWIJK

Burgemeester Bracklaan 57
2811 BP Reeuwijk

tel: 06 - 19 55 59 56