06 - 19 55 59 56

Geboorteplan

Ter voorbereiding op de bevalling kan je een geboorteplan maken.

In een geboorteplan beschrijf je kort, in ongeveer één A4, wat jouw wensen zijn voor de bevalling en wat jullie (jij en je partner) hierbij belangrijk vinden.

Het kan een handig hulpmiddel zijn om zelf en samen met je partner na te denken over de bevalling, maar ook om het hiermee met ons over de bevalling te hebben. Bespreek je geboorteplan met degene die bij je bevalling aanwezig zal zijn.

Net als in de zwangerschap vinden we het ook bij je bevalling belangrijk dat jij de regie houdt over het proces en je kunt vertellen wat je graag wil.

Rond de 33 weken zwangerschap zullen we in een langer gesprek de bevalling bespreken. Mocht je een geboorteplan maken, is het wenselijk dat we je plan in dit gesprek kunnen bespreken. Hierdoor hopen we op de hoogte gesteld te worden van je wensen en kunnen we hier zo veel mogelijk rekening mee houden tijdens de bevalling. We begeleiden je graag op de manier die bij jou past.

Mocht je er eerder behoefte aan hebben, kunnen we het natuurlijk al eerder in de zwangerschap over de bevalling praten.

Punten waar je aan kan denken wat er in een geboorteplan staat:

  • Waar wil je bevallen en welke sfeer wil je neerzetten (zoals licht, muziek, plek)?
  • Wie zijn er bij de bevalling aanwezig?
  • In welke houding wil je bevallen?
    Hoe kun jij het best ontspannen en hoe kunnen we jou hierbij helpen? Hoe ga jij denk je om met de pijn? Wat wil je gaan doen om de pijn zo veel mogelijk te verlichten? Hoe sta je tegenover pijnstillingsmogelijkheden?
  • Voorbereiding
    Hoe heb je je voorbereid en zijn er dingen die je spannend vindt? Hoe ga je hier normaal gesproken mee om?
  • Het maken van foto’s/film
    Als jullie dit willen, wie gaat deze opnames maken?
  • Hoe wil je met je baby kennismaken na de geboorte? Hierbij kan je denken aan: wil je de baby zelf aanpakken? Wie knipt de navelstreng door? Lichamelijk contact en voeding voor de baby.
Je mag zelf een geboorteplan bedenken. Een voorbeeld vind je hier.

We vinden het belangrijk dat je je realiseert dat de bevalling anders kan verlopen dan hoe je vooraf had bedacht of gehoopt. Probeer er in het maken van je geboorteplan rekening mee te houden dat we dit zullen zien als leidraad, maar dat we soms genoodzaakt zijn af te wijken van je wensen. Als dit noodzakelijk is, dan zullen we dit altijd met je bespreken. Natuurlijk staat niks vast, dus mocht je tijdens de bevalling iets anders willen dan wat in je plan staat, dan is afwijken natuurlijk mogelijk. We adviseren ook om een stukje op te nemen wat je prettig vindt wat er gebeurt indien het anders loopt dan gedacht, bijvoorbeeld als de baby opgenomen moet worden of er een keizersnede nodig blijkt te zijn.

Als er bij complicaties een overdracht nodig is naar de klinisch verloskundige en gynaecoloog, zullen we je geboorteplan zo goed mogelijk aan hen overdragen, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. Hierbij is het handig als je ook een versie van je geboorteplan in het mapje hebt dat je bij elke controle meeneemt.

Pijnstilling

We kunnen het helaas niet mooier maken dan het is, maar bevallen doet pijn. Iedereen ervaart deze pijn anders en zal hier ook anders mee om gaan. De pijn kan je op verschillende plekken ervaren: in je buik, je rug en/of doortrekkend naar je benen.

Je bent in staat om een natuurlijke pijnstiller aan te maken: endorfine. Dit hormoon zal meer aanwezig zijn als je je op je gemak voelt en je jezelf kan ontspannen. Door je op de bevalling voor te bereiden, kan je hierin al veel bereiken. Daarnaast is de ondersteuning bij je bevalling van groot belang.

Dingen die tijdens de weeën kunnen helpen tegen de pijn zijn:

  • Rustig licht, ontspannen sfeer
  • Massage van pijnlijke delen, zoals bijvoorbeeld je onderrug
  • Warmte, zoals een kruik, douche en/of bad

In deze folder vind je hier ook meer informatie over.

GeboorteTENS

Door middel van elektrische pulsen via de huid kan de geleiding van pijnprikkels worden geblokkeerd en maakt het lichaam endorfine aan (lichaamseigen pijnstillers).

Dit zou je kunnen proberen als pijnstilling tijdens de bevalling.

Het kan zijn dat je het gevoel hebt de pijn niet aan te kunnen bijvoorbeeld als de bevalling niet vordert, je extreem vermoeid bent of je de pijn te heftig vindt. Het is dan mogelijk om naar het ziekenhuis te gaan voor medicamenteuze pijnstilling.

Voordat pijnstilling toegediend kan worden, willen we eerst weten of de conditie van je baby goed is. Daarom wordt er in het ziekenhuis eerst minimaal een half uur een hartfilmpje, CTG, gemaakt.

In het Groene Hart Ziekenhuis zijn er twee mogelijkheden van medicamenteuze pijnstilling: pethidine en de ruggenprik (epiduraal).

In de folder ‘Hoe ga je om met pijn’ vind je meer informatie over de verschillende vormen.

Je kunt het TENS-apparaat bij ons huren tijdens de bevalling.

 

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK
REEUWIJK

Burgemeester Bracklaan 57
2811 BP Reeuwijk

tel: 06 - 19 55 59 56